Badanie na Nietolerancję Pokarmową

  • news_9bbffca3ac05aea37050a8019dfadd21.jpg

Mamy coraz więcej wiedzy o zależnościach pomiędzy naszym samopoczuciem, zdrowiem a spożywanymi produktami. Długotrwałe objawy chorobowe, trudne do zdiagnozowania mogą mieć u podłoża nietolerancję pokarmową lub inaczej ukrytą nadwrażliwość na pokarmy. W takich przypadkach, we krwi można wykryć zwiększoną ilość przeciwciał lgG (immunoglobulina G) przeciwko pokarmom, których organizm „nie lubi". Ocenia się, że u około 45% populacji można rozpoznać nietolerancję pokarmową. Ponieważ objawy związane z nietolerancją pokarmową występują stosunkowo póżno po spożyciu danego pokarmu - od kilku godzin do dwóch, trzech dni - najczęściej nie są one kojarzone z jedzonym pokarmem. Objawy nietolerancji mogą wiązać się nie tylko z zaburzeniami gastroenterologicznymi, ale także z innym długotrwałymi dolegliwościami. Dobrze więc byłoby zbadać pokarmy, których organizm nie toleruje a następnie wykluczyć je czasowo z diety. W wielu przypadkach pozwoliłoby to nawet na wyleczenie przewlekłych chorób. Dlatego tak ważna jest identyfikacja nietolerowanych pokarmów. 

Do tego celu służą testy FoodDetective™, FoodPrint® i ELISA FoodTest, które z pomocą próbki krwi wykrywają pokarmy powodujące nadprodukcję przeciwciał klasy lgG. Pomimo, że nietolerancji pokarmowej towarzyszy wiele nieprzyjemnych objawów i przewlekłych zaburzeń, w przeciwieństwie do alergii pokarmowej, jest mało prawdopodobne, ażeby nietolerancja pokarmowa stanowiła bezpośrednie zagrożenie dla życia.

Jakie są objawy nietolerancji pokarmowej?

  • Problemy układu oddechowego jak: nieżyt nosa, zapalenie zatok, astma;
  • Problemy przewodu pokarmowego jak: wzdęcia, zaparcia, zespól nadwrażliwego jelita, biegunki, otyłość;
  • Problemy skórne jak: atopowe zapalenie skóry, łuszczyca, wysypki, egzema pokrzywka;
  • Problemy z poczęciem lub utrzymaniem ciąży;
  • Problemy reumatologiczne, bóle mięśni, osłabienie i inne jak: migreny, zaburzenia koncentracji, autyzm, stany depresyjne, lęki.

Objawy nietolerancji pokarmowej mogą pojawiać się do trzech dni po spożyciu szkodliwego lub nietolerowanego pokarmu i mogą utrzymywać się tygodniami. Np. mleko czy chleb spożyte jednego dnia, mogą powodować ból stawów trzy dni później. 

Niektóre przypadki nietolerancji pokarmowej mogą być spowodowane niedoborem enzymów lub nadwrażliwością chemiczną, podczas gdy w innych przypadkach może to być reakcją systemu immunologicznego. W wielu przypadkach nietolerancji towarzyszy nieprawidłowa odpowiedź odpornościowa na konkretny pokarm lub pokarmy. Chociaż przyczyny nietolerancji pokarmowej nie są do końca poznane, w tej patologii następujące czynniki mogą odgrywać ważną rolę: niedostateczne trawienie, kandydoza, pasożyty, zapalenia jelit, źle zrównoważona dieta, alkohol i wpływ leków. 

Unikanie pokarmów, które test FoodDetective™, FoodPrint® i ELISA FoodTest zidentyfikował jako dodatnie, może doprowadzić do zmniejszenia nasilenia objawów nietolerancji pokarmowej. 

Czy nietolerancja pokarmowa to jest to samo co alergia pokarmowa? 

Istnieje zasadnicza różnica. W przypadku alergii pokarmowej dochodzi do reakcji alergicznej niemal natychmiast po spożyciu niewielkiej ilości alergizującego pokarmu. Objawy alergii łatwo rozpoznać, ponieważ po spożyciu danego pokarmu mogą pojawiać się takie objawy jak: rumień skóry, obrzęk, trudności oddychania, a niekiedy może dojść do wstrząsu anafilaktycznego. Alergia pokarmowa występuje rzadko, dotyczy to mniej niż 2% populacji i wiąże się z produkcją przeciwciał lgE. 

Test. .. i co dalej? 

Aby zapobiec objawom chorobowym, często wystarczy wyeliminować z diety produkty nietolerowane. Jeżeli test FoodDetective™, FoodPrint® i ELISA FoodTest wykażą podwyższone stężenie przeciwciał lgG przeciwko konkretnemu pokarmowi, zaleca się wyeliminować go całkowicie z diety i zastąpić innym z tej grupy na co najmniej 3 miesiące. W ten sposób odciążony z nagromadzonych kompleksów organizm, zregeneruje siły witalne i odpornościowe układu immunologicznego. Jeżeli badanie wskaże na nietolerancje wielu pokarmów, zaleca się wówczas redukować ilość danego pokarmu w diecie aż do całkowitego wyeliminowania. 

Laboratoryjne badania

Są testami laboratoryjnymi, które precyzyjnie mierzą poziom przeciwciał lgG przeciwko określonym produktom pokarmowym (panele 90, 90 Vegetarian, 110 lub 200 produktów). Materiałem potrzebnym do przeprowadzenia testu jest niewielka ilość krwi pobrana z opuszka palca do specjalnej probówki dołączonej do zestawu. Ilościowe określenie stężenia przeciwciał lgG specyficznych dla antygenów pokarmowych i dodatkowe, graficzne przedstawienie wyniku pozwala na łatwe rozróżnienie poziomu przeciwciał, które stanowią prawdopodobną przyczynę nietolerancji pokarmowej oraz są podstawą do ułożenia odpowiedniej diety eliminacyjnej. 

  • "FoodTest" i "FoodPrint® Rozpoznawczy" to badania rozpoznające podwyższone stężenie pokarmowa-swoistych lgG w celu określenia, czy występuje nietolerancja pokarmowa (wynik TAK lub NIE). W przypadku pozytywnego wyniku zalecane jest rozszerzenie testu do FoodTest 110 lub FoodPrint® 200+. 
  • "FoodTest 90" badanie określające stężenie lgG przeciwko 85 antygenom pokarmowym, bada nietolerancję pokarmową np. na gluten, mleko krowie, białko i żółtko jaja kurzego. 
  • "FoodTest 90 Vegetarian" to panel skomponowany dla osób na diecie wegetariańskiej, bada ilościowo poziom przeciwciał lgG przeciwko 94 antygenom pokarmowym. 
  • "FoodTest 110" to ilościowe badanie lgG przeciwko 109 antygenom pokarmowym, określa nietolerancję pokarmową np. na gluten, mleko krowie, kozie i owcze. 
  • "FoodPrint® 200+" to najbardziej rozszerzone ilościowe badanie lgG przeciwko 222 antygenom pokarmowym, jak np. miód, aloes, zioła, przyprawy, glony morskie, kazeina i białka serwatkowe mleka.

Więcej informacji o badaniach i panelach pokarmowych znajduje się u lekarza lub dietetyka. 



Powiązane:

Testy na nietolerancję pokarmową

Testy na nietolerancję pokarmową

Testy na nietolerancję pokarmową

Szczegółowe informacje można uzyskać  pod numerem telefonu 42 251 61 71 lub wysyłając pytanie na

Testy laboratoryjne na Nietolerancję Pokarmową

Testy laboratoryjne na Nietolerancję Pokarmową

Nowy standard pomiaru przeciwciał IgG przeciw składnikom pokarmowym i diagnostyki nietolerancji pokarmowej.Centrum Diagnostyczno-Lecznicze

Leczenie chorób przewodu pokarmowego

Leczenie chorób przewodu pokarmowego

Ból brzuch, zaparcie, biegunka, zmienna częstość wypróżniania, osłabienie organizmu – bez względu na objawy choroby jelita skutecznie

Badania laboratoryjne

Badania laboratoryjne

HEPVITA oferuje swoim pacjentom szeroki zakres badań laboratoryjnych, między innymi: kompleksowe badania krwi, hormonalne, alergiczne i wiele

Zadaj pytanie

unia

Projekt współfinansowany przez Unię Europejską z Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego oraz z budżetu państwa Fundusze Europejskie dla rozwoju regionu łódzkiego